Normandische vissoep (bisque) 4 personen: Datum Toegevoegd: 29 Apr 2012 Ingrediënten:

2 eetl olijfolie
700 gr middelgrote garnalen, gekookt en ongepeld
2 uiten gesnipperd
1 wortel in plakjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
snufje chilivlokken
4 eetl citroensap
1 eetl tomatenpuree
1 bouquet garni (peterselie, laurier en tijm samengebonden tot een boeketje)
80 gr boter
4 eetl bloem
60 ml Calvados ( of cognac)
zeezout (Fleur de sel) en versgemalen zwarte peper
flinke scheut slagroom

Bereidings Instructies:

Pel de garnalen en bewaar de koppen en schalen apart. Was en snijd de groenten fijn.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de garnalenkoppen en - schalen toe. Bak ze op hoog vuur goudbruin, terwijl je steeds roert. Zet het vuur lager en voeg nu uien, wortel, selderij en chilivlokken toe en bak 6-8 minuten tot alles gaar is. Voeg 2 liter water toe, 2 eetl citroensap, de tomatenpuree en het bouquet garni. Breng dit aan de kook en laat zachtjes 30 minuten koken. Zeef daarna de soep boven een grote kom door een met kaasdoek beklede zeef. Smelt dan de boter in een grote pan en maak een roux door de bloem erdoor te doen en te blijven roeren tot deze goudbruin is (dan is het meel gegaard). Voeg de helft van de garnalenbouillon toe tot de soep iets gebonden is. Daarna de Calvados (of Cognac) en de rest van de bouillon. Breng verder op smaak met zeezout en peper. Voeg dan de room en het resterende citroensap toe ( proef eerst!). Verwarm nog 1 tot 2 minuten. Doe de gepelde garnalen in de soepkommen of soepterrine en schenk de bisque erover. Deze worden tijdens het opdienen verwarmd in de soep. Serveer direct, liefst met rouille ( zie recept in dit receptenboek)

Bon appétit!

Recept van: Recepten van La Sauvagere. © 2021
http://www.lasauvagere.nl/recepten/: