Boeuf en daube (4 personen): Datum Toegevoegd: 29 Apr 2012 Ingrediënten:

1,5 kilo rundvlees (bv. sukadelappen, in grote dobbelstenen gesneden)
olie om in te bakken
2 tomaten, ontveld en in stukken gesneden
3 teentjes knoflook (gehakt)
1 klein blikje tomatenpuree
1 fles rode wijn
Sap van 1 sinasappel
4 eetl bloem
Bouquet garni van takjes tijm, takjes rozemarijn, 2 blaadjes laurier, peterselie
zout en peper
150 gr rookspekjes
1 winterwortel in grove stukken
2 stengels bleekselderij
3 uien (grof gesneden)
Schepje suiker
roomboter om in te bakken
150 gr champignons

Bereidings Instructies:

Vermeng de bloem met zout en peper en rol de blokken rundvlees erdoor. Schud het bloem er dan wat af en bak de dobbelstenen vlees in een koekenpan tot de stukken goudbruin zijn. Bak steeds één portie tegelijk, teveel vlees in de pan maakt dat het gaat stoven i.p.v. bakken (smaakverlies). Doe het vlees dan in een grote stoofpan, liefst gietijzer. Voeg de tomaten erbij, de knoflook, de tomatenpuree en de opgewarmde wijn vermengd met het sinas-appelsap. Daarna de laurier, rozemarijn, tijm en dit 4 uur zachtjes laten stoven.
Bak een uur vóór de stoofpot klaar is de uien met snufje zout en schep suiker in wat boter en laat dit karamelliseren. Daarna 2 eetl water erbij. Bak tevens de spekjes knapperig en voeg dan de champignons toe tot ze lichtbruin zijn. Voeg het laatste halfuur de bleekselderij en de wortels toe en het laatste kwartier de uien, het spek en de champignons.
Serveertip: Serveer met fijngesneden peterselie erover. Heerlijk bij puree van aardappelen en zoete aardappelen, maar ook erg lekker bij rijst of met stokbrood.
Bon appétit!

Recept van: Recepten van La Sauvagere. © 2020
http://www.lasauvagere.nl/recepten/: