Tarte Tatin: Datum Toegevoegd: 20 Jan 2011 Ingrediënten:

Lap bladerdeeg (iets groter dan diameter bakvorm)
Vulling: 600 gr appels (Golden Delicious)
100 gr boter
100 gr suiker
zakje vanillesuiker
crème fraîche

Bereidings Instructies:

Verwarm de oven voor op 200 gr C.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 8 parten.
Smelt de helft van de boter in een grote koekenpan en doe de helft van de suiker erbij, laat iets karameliseren en daarna de appelpartjes. Smoor dit zacht 5-10 minuten, de appelpartjes mogen geen moes worden!
Doe het appelmengsel dan over in een dichte bakvorm of vuurvaste schaal (geen springvorm, want dan lekt gaandeweg de karamel uit het appelmengsel!)
Leg de lap bladerdeeg op de appelvulling, druk voorzichtig aan en zorg ervoor dat de lucht er zoveel mogelijk onder vandaan is en dat de randen stevig vast aan de vorm zitten.
Bak de taart 30 minuten. Laat 15 minuten afkoelen in vorm.
Stort de taart dan voorzichtig op een vuurvaste schotel of bord. Soms moet je hem eerst even lossnijden van de vorm en blijven enkele appelschijfjes achter in de vorm. Geen nood, doe ze gewoon terug in de taart, die bakken straks weer vast! Leg de resterende boter (50 gr) in klontjes op de taart en strooi er de resterende suiker (50 gr) over. Laat dit onder de grill karamelliseren.
Tarte Tatin wordt lauwwarm gegeten met een schep crème fraîche of ongezoete slagroom.
Tip: In de zomer heerlijk met een glas frisse Cider!

Bon appetit!

Recept van: Recepten van La Sauvagere. © 2024
http://www.lasauvagere.nl/recepten/: