Witlofgratin met kaas en salami (4 personen): Datum Toegevoegd: 20 Jan 2011 Ingrediënten:

8 stronkjes witlof
750 gr aardappelen
1 ui, fijngesneden
50 gr boter
2 ons salami, in kleine stukjes gesneden
1 doosje champignons, in plakjes
klein bekertje crème fraîche
zakje geraspte oude kaas
2 volle eetl mosterd
eetl bloem
kopje melk
paneermeel

Bereidings Instructies:

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. kook ze 5 minuten met snufje zout. Giet ze vervolgens af en bewaar. Zet een andere pan met water en zout op voor de witlof. Maak ondertussen ook de witlof schoon door ze in de lengte te halveren en met een appelboor bij ieder deel het halve hart eruit te halen. Spoel ze af onder de kraan en doe ze in de pan met kokend water. Kook 5 minuten en giet af en zet in vergiet. Zet alvast de grill/oven alvast aan. Smelt de boter in een grote koekenpan en bak de ui zachtjes. Doe na 5 minuten de salami erbij. Dan na 5 minuten de champignons. Laat het even sudderen zodat de smaken zich kunnen vermengen.
Peper en zout erbij. Doe vervolgens de bloem bij dit mengsel en meng het er goed door. Dan kun je de melk erbij doen zodat er een saus/roux ontstaat, goed roeren! Te dik? Nog meer melk of water erbij doen. Te dun? Geen nood, het dikt vanzelf nog meer in. Doe nu de mosterd, crème fraîche erbij en geraspte kaas erdoor. Bekleed een ovenschotel met plakjes gekookte aardappel en vervolgens de goed uitgelekte witlofjes erover doen. Dan de saus erover gieten en afsluiten met laagje paneermeel. 10 minuten onder de grill, zodat er een krokant goudbruin korstje op komt.
Bon appetit!

Recept van: Recepten van La Sauvagere. © 2020
http://www.lasauvagere.nl/recepten/: