Blanquette de saumon (4 personen): Datum Toegevoegd: 18 May 2016 Ingrediënten:

4 zalmmoten
4 bosuien (niet al te klein, anders meer)
2 grote wortels
1 citroen
1 eetl gehakte peterselie
60 gr boter
40 cl slagroom, ongeklopt
1 dl bouillon, kip
2 eetl bloem
2 eetl mosterd, grof
Zout en versgemalen peper
Bijgerecht: Haricots verts & stokbrood of pasta

Bereidings Instructies:

Snij de zalm in grote dobbelstenen, minimaal 3 x 3 cm. Schil de wortels en snij in plakjes van ½ cm. Kook deze in (niet teveel) gezouten water 20 minuten en bewaar het groentevocht. Snij de gekookte wortels daarna weer door de helft. Maak de bosuien schoon, snij ze grof. Houd de witte stukken apart van het groene loof (= eerder gaar).
Maak de bouillon met gekookt water en een half bouillonblokje en doe 20 cl van het wortelkooknat erbij.
Nu je alles hebt klaarstaan kun je beginnen aan het volgende:
Bak de witte uienstukjes zacht in 20 gr boter (hou ze blank, het is immers een blanquette!), na 5 minuten de gekookte wortelstukjes erbij. (Je zult denken, die zijn al gekookt, maar geloof me, ze geven een enorme zachtheid aan dit al zacht smakende gerecht!). Na weer 5 minuten doe je de zalmdobbelstenen erbij. Niet teveel roeren meer nu, beweeg liever de pan heen en weer! Zacht smoren voor 5-10 minuten, waarbij je na 5 minuten de groene look van de bosuien erbij doet.
Maak ondertussen de roux van 40 gr boter en de bloem, de bouillon en tot slot de slagroom en de mosterd, peper en zout.
Doe het zalm-groentemengsel in persoonlijke schaaltjes of grote schaal (beide voorverwarmen) en giet de roux erover. Garneer met de verse peterselie en eet er Haricots verts en stokbrood bij (of pasta of nieuwe aardappeltjes).
Wij dronken er een goede Chablis bij, voortreffelijk!

Bon appetit!

Recept van: Recepten van La Sauvagere. © 2021
http://www.lasauvagere.nl/recepten/: