Lasagne van gerookte zalm, tomaat en spinazie: Datum Toegevoegd: 8 Apr 2016 Ingrediënten:

8 lasagnevellen (uit pak of vers)
10 tomaten
Bakje ricotta (italiaanse verse kaas, in koelvak bij mascarpone) van 200 gr
1 kg verse spinazie of 500 gr diepvriesspinazie
Pakje van 250 gr gerookte zalm (of meer)
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
Eidooier
Peper en zout
Nootmuskaat
Pakje verse basilicum
vierkante ovenvaste schaal

Voor de bechamelsaus:
50 gr boter, 50 gr meel, 250 ml melk

Bereidings Instructies:

Oven voorverwarmen op 180 graden. Als je verse spinazie gebruikt deze eerst wassen en daarna wokken en laten slinken in klontje boter of lepel olie. Daarna enigszins af laten koelen. Diepvriesspinazie laten ontdooien.
Maak dan de bechamelsaus: boter laten smelten in pan met dikke bodem, niet bruin laten worden! Meel in één keer erin en roeren met garde tot je een zalvig mengsel in de pan hebt. Dit een paar minuten laten garen op laagste stand vuur. Dan in één keer de melk erbij en flink roeren zodat je geen klontjes krijgt. Op smaak maken met peper en zout en snufje nootmuskaat. Als laatste de eidooier erdoor, deze bindt de saus nog ietsje verder. Als hij daardoor niet meer gietbaar wordt, dan wat meer melk erbij! Tenslotte half kuipje ricotta erdoor roeren en wegzetten . (Ricotta maakt de bechamelsaus luchtiger en romiger).
De tomaten wassen en in plakken snijden. Zorg dat je alles bij de hand hebt om de vierkante schaal te gaan vullen.
Begin met een schep bechamelsaus op de bodem (mag dun zijn). Daarna bekleden met vier lasagnevellen en hierop de helft van de spinazie, de andere helft van de ricotta en de helft van tomatenplakken. Peper en zout over de tomaten doen en flink wat gewassen basilicumblaadjes. Nu weer lasagnevellen erop en alle zalm. Hierover wederom spinazie en tomaat met peper en zout en basilicum. Afvullen met een laag bechamelsaus en de Parmezaanse kaas hierover strooien. 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Als hij al eerder bruin wordt afdekken met alufolie en verder bakken, want dat halve uur heeft de schaal wel nodig om de lasagne te laten garen.
Als hij klaar is uit de oven halen en minstens 15 minuten laten staan. De lasagne ‘zet’ zich dan, waardoor hij goed in stukken te snijden is bij het opscheppen, als hij te heet is namelijk niet…

Bon appetit!

Recept van: Recepten van La Sauvagere. © 2023
http://www.lasauvagere.nl/recepten/: