• 1 winterpeen
• 1 ui
• 3 kruidnagels
• 2 takjes tijm
• 2 blaadjes laurier
• 1 kg kalfslapjes
• 50 g boter
• 50 g bloem
• 1 bekertje crème fraîche (beker a 125 ml) of flinke scheut slagroom ongeklopt
• 1 eidooier (gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt))
• 1 tl citroensap, evt wat citroenrasp
• 500 g champignons (schoongemaakt en in plakjes)
Verder stop ik er soms het laatste moment nog voorjaarsgroenten-kruiden bij zoals verse peterselie, (gekookte) peultjes, bosui, (gekookt) meiraapje
Een échte Franse klassieker!
Breng 1 liter water aan de kook met de winterpeen, de ui, de kruidnagel, de tijm en de laurier en sudder hierin het vlees (in grote stukken) 2 uur op laag vuur gaar. Of gebruik de snelkookpan, 30 minuten. Neem het vlees uit de pan als het gaar is (bewaar de bouillon). Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor tot een glad papje. Voeg een voor een en al roerend 3-4 soeplepels bouillon toe. Voeg de volgende lepel bouillon pas toe nadat de vorige geheel glad gebonden is. Roer de crème fraîche of room en de eidooier erdoor, breng op smaak met het citroensap, zout en (witte) peper naar smaak en roer er tot slot de champignonplakjes en het vlees door. Laat dit geheel nog 15 minuten op een laag vuur sudderen. Lekker met geraspte citroenschil als garnering en gekookte peultjes en gekookte rijst erbij. Of gekookt jong piepertje!
Bonne appétit.
Recept van: Recepten van La Sauvagere. © 2023
http://www.lasauvagere.nl/recepten/: